Om os
Fakta om råstofudvinding ved Addit Syd
Råstoffer har en afgørende betydning for det moderne samfund.
Når vi fx kører i bil til arbejde, lægger nyt tag på huset eller drikker rent vand fra hanen, bruger vi råstoffer.
Region Midtjylland har ansvaret for råstofforsyningen i vores del af landet, og den 20. november 2024 vedtog regionsrådet Råstofplan 2020.
Her blev 24 hektar i Addit Syd udlagt som råstofgraveområde, hvilket betyder, at arealet blev reserveret til råstofindvinding.
Arealet tilhører selskabet K3L ApS, som er ejet af Dansand og Dansk Kvarts Industri.
Her på siden kan du finde vigtige fakta om råstofindvindingen i Addit Syd. Du kan blandt andet få indsigt i, hvordan indvindingen vil skride frem, og hvordan vi vil reetablere arealerne til et attraktivt naturområde.
Reetableringen vil ske løbende. Vi venter ikke, til vi er helt færdige med at grave.
Om os
Tidslinje for råstofindvinding og reetablering af Addit Syd
Når man indvinder råstoffer, er der mange forskellige faktorer, der kan have indvirkning på fremdriften.
Derfor er alle årstal vejledende og et udtryk for vores bedste vurdering.
2018
K3L køber 59 hektar i Addit Syd
For at sikre den fremtidige forsyning af kvartssand i Region Midtjylland køber 3KL 59 hektar jord i Addit Syd.
Området er beliggende på matriklerne 27 g Sdr. Vissing By, Sdr. Vissing, 1q Sdr. Vissing by, Sdr. Vissing med flere.
2020
Region Midtjylland vedtager Råstofplan 2020
Planen sætter de overordnede rammer for råstofindvindingen i Region Midtjylland.
Som et led i regionens ansvar for at sikre langsigtet tilgængelighed af samfundsnødvendige råstoffer udlægger regionen 24 hektar i Addit Syd til graveområde.
2025
Ansøgning om gravetilladelse
For at kunne indvinde råstoffer i et graveområde er det nødvendigt at have en specifik tilladelse, nemlig en gravetilladelse. Den ansøger K3L Region Midtjylland om.
I ansøgningen beskriver vi vores planer for indvinding, drift og reetablering af de 24 hektar, herunder også vores strategi for at tage hensyn til miljøet, naturen, lokalområdet og fortidsminder.
I forlængelse af ansøgningen udarbejder en rådgiver en miljøkonsekvensrapport (Vurderinger af Virkninger på Miljøet, VVM). Rapporten sikrer, at alle miljømæssige aspekter i forbindelse med indvindingen bliver grundigt undersøgt.
2025-2027
Sagsbehandling – gravetilladelse
Region Midtjylland behandler ansøgningen om gravetilladelsen. I denne proces undersøger regionen en lang række forhold, herunder miljø, natur, grundvand og naboer. Resultatet af undersøgelserne bestemmer de krav, regionen stiller til os i gravetilladelsen.
Tilladelsen indeholder
- vilkårene for indvinding og drift, fx hensyn natur og grundvand og fastlæggelse af arbejdstider
- vilkårene for reetablering af området, fx krav beplantning
Inden den endelige afgørelse sender regionen gravetilladelsen i høring hos alle relevante interessenter, herunder områdets naboer og Horsens Kommune.
2028
Indvinding og drift
Vi kan sandsynligvis påbegynde indvinding og drift.
Vi bevæger os gradvist frem fra nord mod syd. Det vil sige, at vi åbner et mindre areal på 2-4 hektar op ad gangen og indvinder først på land og derefter med sandsuger under grundvandsspejlet.
Råstofloven lægger op til, at indvinder nyttiggør råstofforekomsterne optimalt. Ved både at tørgrave og suge udnytter vi ressourcerne bedst muligt og begrænser de arealer, hvor der indvindes råstoffer.
Reetablering
Vi reetablerer løbende
Vi venter ikke til, at vi er færdige med at grave, men reetablerer løbende området i Addit Syd.
Ny skov
Vi kommer blandt andet til at plante 36 hektar ny skov. Det vil være et af de krav, som myndighederne stiller til os. I princippet kan vi rejse den nye skov et hvilket som helst sted i Danmark, men hos Dansand har vi altid et ønske om at genplante i vores lokalområde, så vi kan bevare og forbedre naturen, der hvor vi arbejder.
Store klare søer
Med tiden vil der opstå store, klarvandede søer i forbindelse med vores aktiviteter. Råstofsøer er kendt for, at de har en god biologisk tilstand, og at de bidrager til en øget biodiversitet. Søvandet indeholder fx mindre kvælstof end “almindelige” søer, og vandet er klart, så lyset kan trænge helt ned på søbunden. Det skaber gode vækstbetingelser for undervandsplanter.
Du kan læse mere om miljøkvaliteten af råstofsøer i disse to rapporter:
Danske råstofsøer – vandkvalitet og biologisk tilstand
Bonusinfo
Helt generelt kan tidligere (og aktive) råstofgrave bidrage til en øget biodiversitet i Danmark, fordi naturen adskiller sig fra det traditionelle landskab. Det kan du læse mere om her
Om os
FAQ om råstofudvinding ved Addit Syd
Kvartssandet i Addit er unikt og stammer fra en forekomst, der er 22 mio. år gammel.
Sandet har nogle særlige egenskaber, som gør det til en uundværlig ingrediens i flere industrier.
Herunder finder du nogle vigtige fakta om emnet.
Hvor stort er området?
K3L ApS ejer 59 hektar skov i Addit Syd. Heraf er cirka 24 hektar udlagt som graveareal. På cirka 75 % af arealet vokser der nåletræer.
Er skoven fredet?
Cirka 56 hektar er udlagt som fredskov. Fredskov betyder ikke, at skoven er fredet, men at den skal plejes, fx med udtynding i bevoksningerne. Hvis træerne er hugstmodne, må de fældes og bruges til fx tømmer. Hvis fredskoven fældes, skal der plantes halvanden gange det fældede areal.
Hvorfor graver vi under grundvandsspejlet?
Råstofloven lægger op til, at indvinder nyttiggør råstofforekomsterne optimalt, og ved både at tørgrave og suge udnytter vi ressourcerne bedst muligt og begrænser de arealer, hvor der indvindes råstoffer.
Påvirker vi drikkevandet?
‘Nej’, det gør vi ikke. Når vi indvinder kvartssand under grundvandsspejlet, arbejder vi kun i det sekundære grundvandsmagasin.
Det sekundære grundvandsmagasin ligger forholdsvist tæt ved jordoverfladen, og det er ikke her vores drikkevand kommer fra. Det hentes længere nede i jorden i det primære grundvandsmagasin, som er beskyttet af en tyk og tætsluttende lermenbran.
Om os
Vores kvartssand indgår i
Uundværlige
byggematerialer
Når vi bygger supersygehuse, støber fundamenter til havvindmøller eller udfører andre vigtige bygge- og anlægsprojekter, bruger vi højstyrkebeton, mørtel og tørbeton. Den vigtigste ingrediens i disse materialer er kvartssand. Slutprodukterne skal leve op til strenge sikkerheds- og kvalitetskrav, og det er kun muligt, hvis det sand, der blandes i materialerne, er helt rent, har højt kvartsindhold og en nøjagtig kornkurve.
Støberi- og
metallurgiindustrien
som fremstiller mange af de produkter, vi tager for givet i hverdagen – fra komponenter til biler til nogle af de mange silikoneprodukter, som vi bruger i hjemmet, sundhedssektoren og bygeriet.
Brøndboring og i
filtre til vandrensning
i vandværker og rensningsanlæg.
Fordi sandet er helt rent og har den rette kornkurve kan det fjerne partikler og optage urenheder fra vandet, inden det pumpes ud til forbrugerne eller ledes ud i vandmiljøet.
Fugematerialer
som forlænger levetiden på belægninger.
Det kræver penge og CO2 at anlægge nye terrasser, indkørsler, carporte og gangarealer, og derfor er det vigtigt, at de kan holde i mange år. Dansk Kvarts Industris fugematerialer stabiliserer og beskytter de kostbare belægningssten mod, sætningsskader, ukrudt, trafik og en række af de andre påvirkninger, der kan ødeægge stenene.
Produkter til anlæg og
pleje af grønne og
rekreative arealer
fx fodboldbaner, golfbaner, legepladser og sandkasser, plantning af træer i byrummet og anlæg af blomsterbede i fx rundkørsler, ved offentlige institutioner og i parker.